11 kwietnia 2018 r wzięliśmy udział w lekcji dobrych obyczajów zatytułowanej „Piruet z łyżką i widelcem…”, którą poprowadziła pani mgr Małgorzata Skwarska –wykładowca akademicki protokołu dyplomatycznego i savoir-vivre / Uniwersytet Jagielloński/. Po dotarciu do Jabłonnej udaliśmy się do malowniczo położonego parku przy Pałacu. Otoczenie jest przepiękne – wokół znajduje się wiele zieleni widocznej mimo wczesnej wiosny. Na początku poznaliśmy historię dobrych obyczajów, czym są i czemu służą, normy prawne, moralne i obyczajowe, zasadę pierwszego wrażenia – powitanie, uścisk dłoni, zasada pierwszeństwa. Następnie pani powiedziała kilka słów o kulturze jedzenia – gdzie jest jej źródło. Dowiedzieliśmy się również, czym jest nakrycie, jakich sztućców należy użyć, w zależności od potrawy, jakie są rodzaje przyjęć oraz zasady zachowania się przy stole /postawa, użycie serwetki, wzajemne relacje przy stole, rozsadzanie gości, kontakt z kelnerem/obsługą/. Na koniec w krótkich scenkach w naszym wykonaniu, poznaliśmy znaczenie dobrych obyczajów we wzajemnym wyrażaniu szacunku,zasady poprawnego, stosownego do okoliczności ubioru oraz wzięliśmy udział w krótkiej lekcji składania serwetek.Po skończonej lekcji udaliśmy się na zwiedzanie wnętrz Pałacu, gdzie usłyszeliśmy jego historie i historie jego mieszkańców. Uwieńczeniem tego spotkania był obiad, rodzaj przyjęcia zasiadanego, z pełną obsługą kelnerską i daniami serwowanymi przy stole /menu – przystawka zimna, zupa, danie główne, deser, woda/. Podczas tego posiłku mieliśmy pokazać, czego się nauczyliśmy. Wszyscy przyswoili wpojone nam przez panią zasady, a obiad upłynął w miłej atmosferze.
Uczniowie klasy 5a
Więcej zdjęć w GALERII.